Sydostleden Växjö - Simrishamn

Sydostleden är en 270km lång nationell cykelled mellan Växjö och Simrishamn. Utmed färden upplever du Smålands skogar, Mörrumsåns vattensystem, Bleinges skärgård, Kulturhistoria i Bromölla, Vattenriket i Kristianstad och ålakusten ner mot fantastiska Österlen... För att bara nämna några vattennära vyer.

Sydostleden invigdes i sin nuvarande sträckning juni 2016. Då fick Sverige samtidigt sin andra nationella cykelled. Oavsett om du cyklar hela eller delar av Sydostleden kommer du aldrig vara långt ifrån vatten. Leden kantas av småländska insjöar, Åsnen som snart blir nationalpark med sin unika insjöskärgård, Blekinges och Österlens kust tillsammans med Bromöllas och Kristianstads sötvattensutbud. 

Boenden, matstopp och cykelservice finns utmed hela leden. Det kan dock vara en fördel att planera sin resa efter egen fysik och cykelvana. Riktigt snabba personer har cyklat leden på två dagar, men då är risken att allt fint som passeras inte hinner tas in. Vi rekommenderar minst 3 men snarare 5 dagar för att hinna njuta ordentligt av det varierande landskapet. 

Vill du inte planera din resa helt på egen hand går det att ringa någon av turistbyråerna utmed leden för tips. Det finns också ett färdigt paket med fyra övernattningar att boka via Sweden By Bike som är experter på att paketera cykel i hela Sverige. Dessutom finns en smidig bagagetransporttjänst att tillgå för den som inte vill stöta på onödigt luftmotstånd. 

En fantastisk upplevelse väntar den cykelintresserade men ta din tid och glöm inte att det är resan som är målet...