Vy över sjön Åsnen

Åsnen - Naturen på riktigt

Åsnen är unik. Fast den är Smålands tredje största sjö är det inte storleken som gör den så speciell. Det unika med Åsnen är dess fantastiska övärld och alla vikar som ger området 700 km strand, fastland och öar tillsammans!

Här finns träd som slog rot på 1700-talet och vissa områden här ger en känsla av urskog som är väldigt sällsynt i landet. Här finns våtmarker och öppna vatten som övervakas av Örnar och Fiskgjusar. Bland alla hundratals öar kan man höra lommens trolska rop och vissa delar av sjön är så unik att det skapats en Nationalpark.

Vattnet bjuder in till många äventyr och för många är fisket det viktigaste. Under ytan lurar såväl 1- meters gäddor som den eftertraktade gösen. Vill man hålla sig ovanför vattenytan är kanoten ett populärt transportmedel – dessutom finns det möjlighet att övernatta naturnära utan att störa den känsliga miljön utmed en markerad kanotled, Värendsleden, genom hela sjön.

Tar man cykeln till hjälp kan man faktiskt cykla genom sjön. En cykeltur bjuder på såväl mat som natur och kultur. Runt södra Åsnen är sluttningarna målade i rosa under våren – då tävlar fruktträden i blomsterprakt. Lite längre norrut kommer man genom olika naturreservat och Åsnens nationalpark som erbjuder bekväma stigar genom mäktiga lövträdssalar.

På väg norrut finns platser för mat och dryck, här serveras nyfångad rökt fisk eller nybakade kakor direkt vid Åsnens strand. Eller varför inte passa på att köpa med sig nyskördade grönsaker hem. Längst i norr känner vi historiens vingslag och kungars glans i det gamla järnbrukets masugn och herrgårdssalar på Huseby!

Besök Åsnens hemsida här!

storslom

Storlom

Storlommen är en av de fåglar du kan få förmånen att se när du vistas på Åsnen.

Var uppmärksam så du inte kommer för nära boplatser. Oavsett om fåglarna väljer att varna eller tyst dra sig undan - paddla stillsamt iväg och låt dem komma till ro. Lyssna på deras trollska rop över sjön och njut av den sanna vildmarkskänslan på avstånd!
Om du inte vet hur den låter så kan du lyssna här:

Ljudklipp på Sveriges radio