Åsnen

Smålands blå skatt

Skimrande vatten, grönskande fält och vindlande vägar. Gamla gärdsgårdar skymtar mest överallt och på ängarna växer vildaplar ympade av gångna generationer. Åsnen är ett semesterparadis med natur och kultur i en spännande blandning.

Välkommen till Åsnen – en plats där du kan njuta av tystnaden, helt utan trängsel. Här möts du av en unik insjöskärgård bestående av 1000 öar och mer än 700 km strandlinje. En orörd övärld av urskogsliknande karaktär, där flera av öarna är boplats åt sällsynta och störningskänsliga fåglar som havsörn, fiskgjuse och storlom. Fågel- och djurlivet är rikt och har du tur kanske du till och med lyckas skymta ett lodjur eller en älg i skogen.

I Åsnen finns en av Europas värdefullaste ädellövskogar, och under försommaren bildar de högstammade träden ett glittrande tak som får det att kännas som att vandra genom en organisk katedral. Just kombinationen av gammal ädellövskog och multnande ved som sakta bryts ner och blir till nytt liv, förklarar till stor del områdets artrikedom och mångfald.

För mer information besök www.visitasnen.se

Utsikt igenom vindskydd ut mot sjön

Åsnens nationalpark-

insjöskärgård och gammal skog

Välkommen ut till Sveriges finaste natur!

Vy över sjön Åsnen
Åsnen - Naturen på riktigt

Åsnen är unik. Fast den är Smålands tredje största sjö är det inte storleke...

Läs mer
åsnen

Åsnenguiderna

Åsnenguiderna är en samling naturguider som tillsammans erbjuder en komplett guideupplevelse i och omkring sjön Åsnen. Destination Åsnen är Sveriges första nationalparksdestination och dessa guider bidrar till en naturupplevelse utöver det vanliga. Följ länken för mer information om deras tjänster.